wtorek, 31 grudnia 2013

Cwibak - Keks



Jeśli chodzi o mnie, to nie lubię ciast w których są bakalie, choć za rodzynkami i orzechami przepadam ;) Większość moich bliskich uwielbia cwibak/keks, także to dla nich i osób, które lubią ciasta z bakaliami jest ten przepis.

Składniki:
  • 10 jajek,
  • tyle samo cukru co ważą jajka (ważymy jajka w skorupkach),
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • mąki mniej o jedno jajko (czyli ważymy  9 całych jajek w skorupkach),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki bakalii (według upodobania, może być mniej lub więcej jak kto lubi).
Oddzielamy żółtka od białek, następnie ucieramy żółtka z cukrem bardzo dokładnie. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i ucieramy dalej.
Białka ubijamy na pianę, a mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
Do powstałej mieszaniny żółtek z cukrem, dodajemy na przemian mąkę, pianę i bakalie.
Następnie przelewamy równomiernie do dwóch cwibakówek.

Piec w temp. 180°C przez 50-60 min, bez termoobiegu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz