środa, 8 stycznia 2014

Domowy Kisiel


Domowy kisiel możemy podawać dziecku już po 5 miesiącu, oczywiście musimy sprawdzić jakie owoce może jeść w tym czasie ;)
Ale mam nadzieję, że dorośli też będą go chętnie zjadać :)

Składniki:
  • 200 ml wyciśniętego soku
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
Owoce myjemy dokładnie, przecinamy na pół i wyciskamy (ja używałam wyciskarki; obojętnie co macie, ważne żeby wycisnąć sok ;) )
Wlewamy sok do rondelka/garka i stawiamy na gazie. Do mąki ziemniaczanej wlewamy zimną wodę i mieszamy dokładnie.
Kiedy sok zacznie się gotować, wlewamy mąkę z wodą i od razu mieszamy energicznie, aż sok zgęstnieje.
Ściągamy garnek z gazu. Powstały kisiel przelewamy do salaterek.
Studzimy i jemy.

Smacznego!

Kisiel z kiwi - po 8 miesiącu


Kisiel z cytrusów - po 12 miesiącu (ostrożnie, bo uczulają)


Kisiel z soczku dla niemowląt

Zamiast wyciskać owoce możemy też wykorzystać soczek dla niemowląt (sprawdźcie tylko na butelce od kiedy można go podawać).


Jak dziecko zacznie już gryźć możemy też wkroić kilka owoców.

Tabele wprowadzania produktów do diety dziecka możecie znaleźć tutaj: Schemat żywienia niemowląt


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz