wtorek, 7 stycznia 2014

Sernik z ciemnym ciastem

Uwielbiam sernik z ciastem kakaowym ;) Najlepszy jest na drugi dzień, jak poleży trochę w spiżarnii... :)

Składniki:

Ciasto kakaowe:
  • 3 szklanki mąki,
  • 5 dag kakao,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 dag margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 4 łyżki śmietany 18%.
Ciasto dokładnie zagnieść, następnie wynieść na godzinę do chłodnego miejsca.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu w wiadereczku
  • 5 jajek
  • cukier (według uznania, kto lubi bardziej lub mniej słodki; ja dałam 20 dag)
  • 1 opakowanie budyniu wanilowego lub śmietankowego; ewentualnie zamiast budyniu można dodać "Serfix" wtedy jest bardziej puszysta
Twaróg dokładnie wymieszać z jajkami, dodać cukier i wsypać opakowanie budyniu/serfixu. Miksować aż do uzyskania gładkiej konsynstencji.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Wałkować na rozmiar blachy. Przełożyć masą serową.
Piec w temp. 180°C ok. 1 godziny.

Kiedy ciasto już ostygnie możemy polać je polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 2 łyżki kakao.
Wszystko dokładnie wymieszać na małym ogniu, nie gotować!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz