sobota, 5 lipca 2014

Ciasto drożdżowe bez jajek i rogaliki z jagodami ;)

Dziś podam Wam przepis na proste ciasto drożdżowe bez jajek. Z tego ciasta zrobiłam rogaliki z jagodami.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Pamiętajmy, że wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta muszą być ciepłe, dlatego wyciągnijmy je minimum godzinę wcześniej z lodówki.

Do miski wsypujemy mąkę, 2 łyżki cukru i sól. W garnuszku mieszamy dokladnie ciepłe mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i oliwę lub olej. Płyn przelewamy do suchych składników i mieszamy na początku łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką, aż zacznie nam odchodzić od ręki.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 30 min.

W tym czasie możemy przygotować jagody. Ja użyłam ok. 200 g jagód.

Jagody myjemy. Zasypujemy je trochę bułką tartą, żeby spijała sok. Mieszamy. Posypujemy je łyżką cukru zaraz przed nakładaniem na ciasto.

Posypujemy stolnicę mąką. Ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na dwie części. Wałkujemy każdą część z osobna na ok. 0,5 cm na kształt koła. Przecinamy je jak pizzę na osiem kawałków. Na każdy kawałek nakładamy po łyżeczce jagód i zawijamy ciasto zaczynając od dłuższej części ku krótszej. Formujemy rogalik i delikanie dociskamy łączenia ciasta.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem.
Jajka użyłam jedyne do posmarowania nim rogalików, aby ładnie się rumieniły ;)
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy je z termoobiegiem przez ok. 15 min.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;)

      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Rogaliki są przepyszne! robię je teraz przynajmniej raz na tydzień :) dzieciaki je uwielbiają. A co najważniejsze: zamiast normalnego mleka używam kokosowego lub ryżowego i nie smaruję jajkiem dla zrumienienia tylko oliwą i w ten sposób są idealną przekąską dla mojego 1,5 rocznego synka alergika niejadka :)
    bardzo dziękuję za ten przepis!
    Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że rogaliki smakują ;) Moja córeczka ma 2,5 roczku i też je uwielbia, ale w przeciwieństwie do Twojego synka, ona nie jest wybredna ;)
      A Twoje wskazówki napewno się przydadzą gdyby moje kolejne dzieci były alergikami :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń