sobota, 12 lipca 2014

Tort czekoladowy z czereśniami

Przepis na dziś to, tort czekoladowy z masą czekoladową i kawałkami czereśni ;)

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g wydrylowanych czereśni
  • do przybrania tortu: 300 g wydrylowanych czereśni
Polewa czekoladowa:
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Masło, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy w rondelku na gazie. Pozostawiamy masę do ostudzenia. Kiedy masa będzie już chłodna dodajemy do niej 4 żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
Do czekoladowej masy dodajemy na przemian ubite białka i mąkę z proszkiem, wszystko delikatnie i dokładnie mieszając, aż do połączenia się składników.

Gotową masę przelewamy do tortownicy (wyłożonej papierem) o wymiarach: średnica - 20,5cm, wysokość - 7cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy przez 50 min bez termoobiegu.

Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.

Następnie przecinamy je na trzy części.

Przygotowujemy masę.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i kakao. Miksujemy dokładnie do powstania gładkiej masy. Czereśnie przecinamy na plasterki. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy ją łyżką.

Na spód i drugą część tortu nakładamy po 7 łyżek masy. Przykrywamy górą.

Możemy zrobić polewę.
W rondelku na małym gazie mieszamy: cukier puder, masło, wodę i kakao, aż do powstania polewy, nie gotować.

Polewamy tort.
Ubieramy tort czereśniami według uznania. Możemy użyć też czekoladowej posypki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz