sobota, 12 września 2015

Jeżynowe jeże

Jesień zbliża się z każdym dniem, poranki już są chłodne, a słońce zachodzi coraz wcześniej...
Oto przedstawiam Wam jeżyki nadziane konfiturą jeżynową ;)

Składniki:
(na 12 jeży)
  • 210 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 15 g jogurtu naturalnego,
  • konfitura jeżynowa,
  • polewa czekoladowa,
  • lukier do dekoracji.
Suche składniki łączymy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone masło w kostkę i jogurt.
Wszystko wyrabiamy, aż do powstania jednolitgo ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, na ok. 4 mm grubości. Wycinamy z ciasta jeże.
Tak przygotowane ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy na złoty kolor (ok. 12-15 min.).

Połowę ciasteczek smarujemy konfiturą i przykładamy resztą ciasteczek.

Na koniec smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy lukrem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ale urocze jeżyki :D Chcemy kilka panów jeży a tak właściwie to taką foremkę! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat dostałam te foremki, tzn. to jest całe stadko leśnych zwierzątek po jednym z każdego rodzaju ;) Ale wiem, że są z IKEI.

      Usuń