niedziela, 20 września 2015

Tort czekoladowy z masą chałwową i kawową

Tort z masą chałwową i kawową polany polewą czekoladową i ozdobiony lukrem. Z okazji urodzin mojego taty.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
(o średn. 20 cm)
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka odzdzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem. Do masy z żółtek dodajemy na przemian ubite białka i sypkie składniki. Cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aż do połączenia sie wszyskich składników.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 40min.

Masa chałwowa:
  • 150 g chałwy waniliowej,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 100 g masła.
Masa kawowa:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka gorącej wody,
  • 2-3 łyżek cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 100 g masła.
Baza tych mas jest taka sama, dlatego najpierw sumujemy składniki i przygotowujemy ją razem. Czyli: 4 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mleka, 200 g masła. 

Żółtka roztrzepujemy w 1/2 szklance mleka, dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Mieszaninę żółtek z mąką wlewamy na gotujące się mleko i odrazu energicznie mieszamy, aż do momentu powstania gęstego budyniu. Ściągamy garnek z gazu i studzimy przez chwilę jeszcze mieszając, żeby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na puch, dodajemy pomału ostudzony budyń i miksujemy na gładką masę.

Rozdzielamy ją na dwie części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę. A do drugiej napar z kawy (2 łyżki kawy + 1 łyżka wrzątku) i dosładzamy cukrem pudrem. Obie masy miksujemy.

Biszkopt przecinamy na 3 części. Na pierwszą nakładamy masę kawową, na drugą masę chałwową i przykrywamy wierzchem.

Tort polewamy polewą czekoladową, kiedy zastygnie możemy udekorować go lukrem.

Ja zużyłam 2 białka i ok. 400 g cukru pudru.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy przesiany cukier puder. Miksujemy, aż do powstania bardzo gęstego lukru.

Tort dekorujemy według uznania.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ten tort idealnie trafia w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny torcik czekoladowy :)
    Wszystkiego najlepszego dla taty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, efektowny tort i ta kompozycja smaków. Cudownie :)
    Najlepsze życzenia dla Taty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort idealny. Mój tato sam zjadłby połowę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze życzenia dla jubilata :)
    Tort musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszego dla taty :D A tort wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejuniuuuu on wygląda obłędnie! :D
    Co prawda kawa nas nie przekonuje ale chałwa jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wymarzony tort, bo zawiera moje ulubione smaki!

    OdpowiedzUsuń